De mogelijkheden van elektrisch laden bij vliegvelden

Elektrisch laden

De populariteit van elektrische auto’s betekent een stijgende vraag naar elektrische laadplaatsen rondom vliegvelden. De mogelijkheden verschillen per luchthaven en niet elke luchthaven is hier momenteel van voorzien. De online informatievoorziening laat te wensen over waardoor het vinden van een laadplaats een tijdrovende bezigheid kan zijn. Bij liefst vijf van de negen onderzochte luchthavens is er online weinig tot geen informatie te vinden

Elektrische auto’s zijn populair in Nederland en de infrastructuur groeit hier gestaag in mee. Laadplaatsen zijn tegenwoordig een bekend straatbeeld, de infrastructuur lijkt dus goed. Maar is dat wel zo? Niet iedere luchthaven of nabijgelegen parkeerbedrijf heeft dergelijke parkeerplaatsen ter beschikking.

Onze klanten stellen vaak vragen als:

“Wij gaan op vakantie en zouden graag onze elektrische auto willen opladen, is dit mogelijk en wat zijn de tarieven?”

Ondanks dat Vliegen en Parkeren al sinds 2013 actief is in de branche, is het antwoord op dit soort vragen bij sommige luchthavens moeilijk te geven en zijn er veel onduidelijkheden betreft het onderwerp. Hierdoor is er besloten de mogelijkheden en informatievoorziening bij de negen grootste Nederlandse, Duitse en Belgische luchthavens te onderzoeken en deze duidelijk in kaart te brengen.

Let op: bent u op zoek naar een parkeerplaats met elektrische laadplaats? U kunt eenvoudig filteren op 'Elektrisch laden' in het vergelijkingsscherm. U vindt het beschikbare aanbod door de juiste luchthaven en uw reisdata te selecteren. Het is echter helaas niet mogelijk een parkeerplaats met laadpaal te reserveren. Mocht u dit willen dan kunt u contact met ons opnemen via de mail of WhatsApp, op deze manier kunnen we u verder helpen. 

 

Nederlandse luchthavens

Vlag Nederland

In het volgende overzicht zijn alle bevindingen van het onderzoek naar de Nederlandse luchthavens te zien. Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam Airport zijn onderzocht en er is een verdeling gemaakt tussen officiële parkeermogelijkheden en parkeerinitiatieven van ondernemers.

ParkeerplaatsReserveren MogelijkbenodigdhedenTarievenAantal Laadplaatsen

Schiphol:

Officiële
parkeerplaatsen (7)

      Nee

Laadpas en kabels

Start: € 1,21 
Verbruik: € 0,36 per kWh

Niet bekend

Parkeerinitiatieven van ondernemers (9)

      Ja (6)

      Nee (3)

Laadpas en kabels

€ 5 - € 30

Niet bekend

Eindhoven Airport:

Officiële
parkeerplaatsen (X)

      N.V.T

N.V.T

N.V.T

N.V.T

Parkeerinitiatieven van ondernemers (3)

      Ja

Laadpas en kabels

€ 5 - € 30

Niet bekend

Rotterdam Airport:

Officiële
parkeerplaatsen (2)

      Nee

Laadpas en kabels

Gratis

Niet bekend

Parkeerinitiatieven van ondernemers (2)

      Ja (1)
      Nee (1)

Laadpas en kabels

€ 5 - € 30

Niet bekend

 

Schiphol

De officiële website van Schiphol beschrijft dat er laadplaatsen zijn op zeven verschillende parkeerplaatsen, namelijk P1, P3 Lang, P4 Basic, P6 Valet, Terminal Valet, Privium Excellence en Privium 1. Voor al deze plaatsen worden dezelfde tarieven gehanteerd, namelijk een starttarief van € 1,21 en een verbruikstarief van € 0,36 per kWh. Het reserveren van een parkeerplaats met laadpaal is niet mogelijk, er moet dus bij aankomst een parkeerplaats leeg zijn.

Er zijn negen parkeerbedrijven bij Schiphol die laadplaatsen beschikbaar hebben. Het is mogelijk bij de aanbieders Budget Shuttle, ParkingPoint, The Valet Guys, Xclusive Parking, Flight Parking, OnTime Parking, iParking, Central Parking en Comfort Parking. De mogelijkheden worden simpelweg online beschreven. De parkeeraanbieders die dergelijke parkeerplaatsen ontberen hebben er geen informatie over beschreven. In totaal zijn er rondom Schiphol dus 17 verschillende parkeerlocaties met elektrische laadplaatsen. 

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Schiphol →

 

Eindhoven Airport

Eindhoven Airport heeft online geen informatie beschikbaar over elektrische laadplaatsen. Na contact met de luchthaven is gebleken dat de luchthaven geen parkeerplaatsen voor elektrische auto’s aanbiedt.

Er zijn drie externe parkeerbedrijven bij Eindhoven Airport die dit wel aanbieden. Het is mogelijk bij de aanbieders Central Parking, Euro Parking en EazzyPark, hier is een online reservering mogelijk. De overige parkeerbedrijven hebben geen online informatie betreft het onderwerp. In totaal zijn er bij Eindhoven Airport dus slechts twee parkeerlocaties gevonden met laadplaatsen. 

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Eindhoven Airport →

 

Rotterdam Airport

Rotterdam Airport biedt online geen informatie over de parkeermogelijkheden met laadplaatsen. Contact met de luchthaven heeft uitgewezen dat het mogelijk is bij de parkeerplaatsen P2 en P6. Hier kan de auto geheel kosteloos opgeladen worden. Het reserveren van zo’n parkeerplaats is niet mogelijk, bij aankomst moet er op de gok een plaats beschikbaar zijn.

Naast de officiële mogelijkheden zijn er twee private aanbieders bij Rotterdam Airport waar men terecht kan met een elektrische auto. Namelijk bij Quick Parking en Central Parking. Rondom de luchthaven van Rotterdam zijn er in totaal dus vier parkeerlocaties met elektrische laadpalen gevonden. 

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Rotterdam Airport →

 

Duitse luchthavens

Vlag Duitsland

In het volgende overzicht zijn de mogelijkheden van elektrische parkeerplaatsen bij de grootste Duitse luchthavens onderzocht en beschreven. De luchthavens van Düsseldorf, Frankfurt am Main, Keulen en Weeze zijn onderzocht.

ParkeerplaatsReserveren MogelijkbenodigdhedenTarievenAantal Laadplaatsen

Düsseldorf Airport:

Officiële parkeerplaatsen (3)

      Nee

Laadpas

Niet bekend

Niet bekend

Parkeerinitiatieven van ondernemers (1)

      Ja

Laadpas en kabels

€ 10,00

Niet bekend

Frankfurt am Main Airport:

Officiële parkeerplaatsen (4) 

      Ja (2)

      Nee (2)

Laadpas en kabels

Gratis

62 in totaal

Parkeerinitiatieven van ondernemers (1)

      Ja

Laadpas en kabels

€ 10,00

Niet bekend

Keulen Airport:

Officiële parkeerplaatsen (1)

      Nee

Laadpas en kabels

Niet bekend

Niet bekend

Parkeerinitiatieven van ondernemers (1)

      Ja

Niet bekend

€ 8,00

Niet bekend

Weeze Airport:

Officiële parkeerplaatsen - Niet bekend

      Niet bekend

Niet bekend

Niet bekend

Niet bekend

Parkeerinitiatieven van ondernemers (1)

      Ja

Laadpas

Gratis

Niet bekend

 

Düsseldorf Airport

Bij Düsseldorf Airport kunnen reizigers met een elektrische auto terecht op de parkeerplaatsen P5, P7 en P8. Dit is duidelijk terug te vinden op de website. De tarieven van het laden zijn niet te vinden, de betaling kan gedaan worden middels een laadpas of PayPal. Het is noodzakelijk een laadpas te hebben van Stadtwerke Düsseldorf AG of van een roaming partner van Ladenets. Het is niet mogelijk een parkeerplaats met laadpaal te reserveren.Düsseldorf Airport.

Er is online één extern gelegen parkeeraanbieder beschikbaar bij Dusseldorf Airport, namelijk ParkinDUS. Hier kan een laadplaats wel gereserveerd worden tegen een vast tarief van € 10. Bij Düsseldorf Airport zijn er in totaal dus vijf parkeerlocaties met laadplaatsen. 

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Düsseldorf Airport →

 

Frankfurt am Main Airport

Frankfurt Airport vermeld alle mogelijkheden duidelijk op de website. Reizigers met een elektrische auto kunnen met een online reservering terecht op P4 en P8. Reizigers zonder online reservering kunnen terecht op P2 en P9. Het aantal en type laadplaatsen zijn hierbij vermeld en het laden kan kosteloos gedaan worden.

Er is één parkeerbedrijf bij Frankfurt am Main Airport die laadplaatsen beschikbaar stelt, de aanbieder Park Inn Radisson. Hier kan met een reservering tegen een vast tarief geparkeerd worden. Bij Frankfurt am Main Airport zijn er dus in totaal drie parkeerlocaties gevonden met laadplaatsen.

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Frankfurt Airport →

 

Keulen Airport

Keulen Airport heeft een webpagina waarop te zien is dat ze zogenaamde TankE parkeerplaatsen hebben bij de P2 parkeerplaats. Hier is echter geen verdere informatie beschreven, enkel de locatie van parkeerplaatsen op een maps kaart. Mailcontact heeft nog geen reactie opgeleverd. 

Er is één parkeeraanbieder bij Keulen Airport gevonden die beschrijft elektrische laadplaatsen te hebben. Het is mogelijk bij de aanbieder Parkshuttle24, een parkeerplaats met laadpaal kan gereserveerd worden. Bij Keulen Airport zijn er in totaal dus slechts twee parkeerlocaties met laadplaatsen gevonden.

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Keulen Airport →

 

Weeze Airport

Weeze Airport biedt online geen informatie over de mogelijkheden van elektrisch laden tijdens het parkeren. Mailcontact heeft nog reactie opgeleverd.

Ook bij Weeze Airport is er één parking gevonden met parkeerplaatsen voor elektrische auto's, namelijk Safe & Save Parking. In totaal is er dus slechts één aanbieder gevonden met elektrische laadplaatsen. Kanttekening hierbij is dat het niet duidelijk is of de officiële parkeerplaatsen van Weeze Airport dergelijke parkeerplaatsen hebben. 

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Weeze Airport →

 

Belgische luchthavens

Vlag België

In het derde en laatste overzicht zijn de resultaten van de Belgische luchthavens te zien. Ook deze luchthavens worden veel gebruikt door Nederlandse reizigers. De vliegvelden van Brussel en Charleroi zijn nader onderzocht.

ParkeerplaatsReserveren MogelijkbenodigdhedenTarievenAantal Laadplaatsen

Brussel-Zaventem Airport:

Officiële parkeerplaatsen (6)

      Nee

Laadpas en kabels

Niet bekend

29 in totaal

Parkeerinitiatieven van ondernemers (2)

      Nee

Niet bekend

Niet bekend

Niet bekend

Charleroi Airport:

Officiële parkeerplaatsen (X)

      N.V.T

N.V.T

N.V.T

N.V.T

Parkeerinitiatieven van ondernemers (2)

      Nee

Niet bekend

Niet bekend

Niet bekend

 

Brussel-Zaventem Airport

Brussel Airport heeft alle mogelijkheden en verdere informatie online staan. Parkeren inclusief elektrisch laden kan op P1, P1 Fast Zone, P1 VIP, P2, P Lock en P3. Het is niet mogelijk een parkeerplaats te reserveren en de aantallen van de laadplaatsen zijn vermeld. Het is niet duidelijk wat de benodigdheden en tarieven zijn.

Rondom Brussel-Zaventem Airport zijn er twee parkeerplaatsen gevonden die elektrisch laden mogelijk maken. Het is mogelijk bij het Van der Valk Hotel en het Holiday Inn hotel. Bij Brussel-Zaventem Airport zijn er dus in totaal acht parkeerlocaties met laadplaatsen.

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Brussel Airport →

 

Charleroi Airport

De luchthaven van Charleroi vermeld geen informatie over de mogelijkheden van het elektrisch laden. Na onderzoek is gebleken dat de luchthaven geen laadplaatsen ter beschikking heeft. 

Tot slot heeft ook Charleroi Airport twee parkeeraanbieders waar je terecht kan met je elektrische of plug-in hybride auto, Q Park en Parking Jack. In totaal zijn er dus slechts twee parkeerlocaties inclusief laadplaatsen gevonden. 

Vergelijk en boek uw parkeerplaats bij Charleroi Airport →

 

Alternatieve mogelijkheden

Er zijn bij iedere luchthaven naast de officiële parkeerplaatsen ook parkeerinitiatieven van ondernemers gevestigd. Ook bij veel van deze parkeerbedrijven ontbreekt informatie, er zijn er echter per luchthaven een aantal waar het elektrisch laden wel mogelijk is.

Bij de luchthavens van Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Keulen en Weeze zijn er enkele tot meerdere parkeerbedrijven gevestigd waar elektrische auto’s geparkeerd en opgeladen kunnen worden. In totaal zijn er 22 parkeerbedrijven gevonden, bij 17 van deze 22 aanbieders is het mogelijk een elektrische laadplaats te reserveren. 

 

Punten van aandacht

Een punt van aandacht is dat het reserveren van een elektrische laadplaats bij een officiële parkeerplaats bij geen enkele luchthaven mogelijk is. Op de dag van vertrek is het dus hopen dat er een parkeerplaats vrij is, dit is momenteel de enige optie. Online is er geen inzicht in de beschikbaarheid van een laadplaats. Daarnaast is het bij bijna iedere luchthaven of parkeerplaats onduidelijk wat het aantal laadplaatsen zijn, dit maakt het een zeer onduidelijk en risicovol geheel. 

Bij luchthavens in België en Duitsland moet er rekening gehouden worden dat het wellicht niet mogelijk is bij iedere laadpaal op te laden met een Nederlandse laadpas. De laadpalen zijn verbonden met bepaalde providers en hierdoor kan niet zomaar iedere laadpaal gebruikt worden.

 

Conclusie

Het is duidelijk dat niet iedere luchthaven goed met de tijd mee gaat. Het aantal elektrische auto’s zal naar verwachting alleen maar toenemen en hier zullen ook vliegvelden rekening mee moeten houden. Daarnaast is de beperkte actieradius meer dan een aanleiding de reizigers wel te voorzien in de vraag naar elektrische laadplaatsen. Een groot deel van de luchthavens is hier momenteel niet klaar voor en zullen dus actie moeten ondernemen om deze reizigers goed te kunnen ontvangen en van duidelijke informatie moeten voorzien.

De luchthavens die wél elektrische laadplaatsen aanbieden moeten ervoor zorgen de reizigers meer inzicht te geven in de beschikbaarheid van een laadplaats en moeten een manier zien te vinden om deze plaatsen te kunnen reserveren. 

 

Vorige blogs

Klantenservice

Hebt u een vraag of problemen met uw reservering?

Veilig en zeker
timo waving