Heb ik een milieusticker nodig in Duitsland?

Groene sticker (1)

De Nederlandse en Belgische vakantieganger vliegt ook regelmatig vanaf een Duitse luchthaven, zoals Düsseldorf, Keulen of Frankfurt Airport. Dan is het goed om te weten hoe het nu precies zit met een milieusticker Duitsland. Deze is vaak wel benodigd, omdat de locatie van de parkeerplaats in een milieuzone ligt.

We leggen u in dit artikel uit bij welke luchthavens een milieuzone geldt en hoe het precies zit met een groene milieusticker.

Bent u op zoek naar een parkeerplaats bij Düsseldorf Airport? Selecteer uw reisdata, vergelijk de mogelijkheden en reserveer direct online. Klik hier om de officiële parkeermogelijkheden te vergelijken en te reserveren. 

> Boek uw parking bij Düsseldorf Airport <

 

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland gelden vanaf 2007 bepaalde zones waar alleen voertuigen mogen rijden die voldoen aan strenge eisen omtrent uitstoot. Zo’n milieuzone Duitsland is vaak rondom de grotere steden, zoals Berlijn, Düsseldorf en Frankfurt am Main.

De luchthaven zelf is hiervan uitgesloten, maar omdat de alternatieve parkeerplaatsen vaak buiten de luchthaven liggen kan het zo zijn dat daar wél een sticker nodig is. Wanneer u een umweltzone Duitsland binnenrijdt zonder geldige milieusticker loopt u het risico op een fikse boete. 

Dit geldt zowel voor shuttleservice, waarbij u zelf uw auto parkeert, als bij een valetservice waarbij een chauffeur uw auto parkeert. In dat laatste geval, bijvoorbeeld bij valet parkeren Düsseldorf Airport, geeft u uw auto af bij de terminal.

Bij de luchthaven zelf is geen milieuzone van kracht, maar de chauffeur rijdt uw auto wel door de milieuzone Dusseldorf heen. De milieusticker is dan nog steeds verplicht en ook uw verantwoordelijkheid om deze op uw ruit te hebben.

 

Groene milieusticker

De Duitsland mileusticker waar we het over hebben is een groene sticker waarop uw kenteken genoteerd staat. Deze heeft u dus nodig in bepaalde zones, in het Duits ook wel umweltzone genoemd. Deze sticker geeft aan dat het voertuig voldoet aan de eisen die Duitsland stelt voor specifieke gebieden.

De sticker is niet nodig voor motoren, bromfietsen en snorfietsen en auto’s met een duidelijk geplaatste Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit. 

Zo zijn benzine, hybride, en LPG auto’s die gebouwd zijn na 31-12-1992 toegestaan, net als dieselauto’s van na 31-12-2005 of als ze een uitlaatgasnorm EURO-4 hebben. Het kan ook als een dieselauto een roetfilter heeft laten inbouwen en daarvoor al voldeed aan uitlaatgasnorm EURO-3. Elektrische auto’s worden vanzelfsprekend goedgekeurd voor een groene milieusticker, maar deze dient dus wél aangevraagd te worden.

 

Lufthansa vliegtuig vanaf Dusseldorf Airport

 

Welke milieuzones zijn er in Duitsland?

Duitsland is een erg groot land, waarbij de meeste grote steden een milieuzone kennen. Voor Nederlandse en Belgische reizigers zijn slechts enkele steden van belang in combinatie met een vliegreis. We begrijpen het als u zich afvraagt wanneer milieusticker Duitsland nodig is. We zetten hieronder de regio’s voor u op een rij voor de belangrijkste steden, namelijk Düsseldorf, Frankfurt Keulen en Bremen.

Düsseldorf

De milieusticker Dusseldorf bijvoorbeeld geldt voor eigenlijk de gehele stad, met dus uitzondering van de luchthaven. Als u echter wilt parkeren Düsseldorf Airport is deze in de meeste gevallen wel verplicht. Hoewel de luchthaven niet in een milieuzone valt, liggen de meeste parkeerplaatsen aan de andere kant van snelweg 44 waar wél een milieuzone van kracht is. Enkele parkeerplaatsen liggen in het nabijgelegen Ratingen, waarbij het wel mogelijk is om te parkeren zonder milieusticker.

Keulen

Danzij de ligging van Keulen Bonn Airport tussen beide steden heeft u bij de meeste parkeerplaatsen Keulen Airport géén milieuzone sticker Duitsland nodig. Bij een enkeling is dit wel verplicht en dit staat dan ook aangegeven op onze website. Wilt u voor of na uw vlucht even de binnenstad van Keulen in, dan is een milieusticker wel verplicht.

Frankfurt am Main

Net als bij Düsseldorf is ook de luchthaven van Frankfurt am Main niet inbegrepen in de milieuzone. Sommige parkeergelegenheden Frankfurt Airport liggen echter wél in deze zone, waardoor een groene milieusticker Duitsland wel benodigd kan zijn. Dit zijn er echter maar weinig. Als dit het geval is, vindt u dit terug bij de betreffende aanbieder op onze website.

Bremen

Ook in Bremen is een milieusticker Duitsland verplicht in bepaalde zones, met als uitzondering de luchthaven van Bremen. Op moment van schrijven liggen alle aanbieders van parkeren Bremen Airport op onze website buiten deze umweltzone. U hoeft hiervoor dus geen speciale milieusticker aan te schaffen. Wilt u echter Bremen zelf in, dan is het wel verplicht.

 

Veelgestelde vragen over een milieusticker in Duitsland

Misschien heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het gebruik van de milieusticker in Duitsland. We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Waar kan ik een groene milieusticker aanschaffen?

Er zijn verschillende websites waarop u een sticker voor onder andere de umweltzone Dusseldorf kunt kopen. De stickers gelden voor heel Duitsland en niet alleen voor één stad. U kunt online zoeken naar ‘milieusticker Duitsland’ om zo de verschillende websites te vinden. Ook de ANWB verkoopt deze stickers online, waar u ze vanaf € 14,95 kunt aanschaffen indien u ANWB lid bent. Er zijn ook websites te vinden die ze verkopen voor € 11,50 incl. verzenden. 

Ik rij een elektrische auto. Moet ik dan ook een milieusticker hebben?

Ja, ook dan is een geldige milieusticker nodig. Een agent kan namelijk niet altijd direct zien dat uw voertuig elektrisch is. Er bestaan speciale milieusticker Duitsland elektrische auto, namelijk een blauwe E-sticker. Deze zijn speciaal voor auto’s die niet in Duitsland geregistreerd staan als elektrische auto. Met deze sticker kunt u ook genieten van andere voordelen van het rijden in een elektrische auto, zoals gratis parkeren of het gebruik van busbanen.

Hoe lang is de milieusticker geldig?

Deze is in principe onbeperkt geldig, omdat de sticker gekoppeld is aan uw kenteken. Wisselt u echter van auto en dus van kenteken, dan dient u opnieuw een milieusticker aan te vragen.

Waar moet ik de milieusticker plakken?

U plakt de sticker aan de binnenkant van uw voorruit aan de passagierskant. Het gemakkelijkste is om deze in de hoek aan de onderkant van uw voorruit te plakken. Het is de bedoeling dat de sticker duidelijk zichtbaar is aan de buitenkant en dat de bestuurder er geen hinder van ondervindt. De sticker kan slechts één keer geplakt worden, dus zorg ervoor dat u dit netjes doet. 

 

Disclaimer:

  • De genoemde prijzen zijn op moment van schrijven op 15-12-2023. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg bij vragen altijd de ANWB of de TÜV Nord.

Vorige blogs

Klantenservice

Hebt u een vraag of problemen met uw reservering?

Veilig en zeker
timo waving