Alle tips voor vliegangst vind je hier!

jack-cohen-8z4OmNwEYN4-unsplash

Maar liefst 6,5 % van de wereldbevolking heeft er last van: vliegangst, ook wel aviofobie genoemd. Volgens Stichting Valk heeft maar liefst een kwart tot een derde van de volwassen Nederlanders last van vliegangst. Ook in Nederland is het dus een veel voorkomend probleem. 

Vliegangst is een onschuldige fobie wanneer u nooit op reis hoeft te gaan met het vliegtuig. Als u echter wel afhankelijk bent van het vliegtuig dan kan vliegangst uw leven erg lastig maken. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om uw vliegangst te overwinnen. Wij van Vliegen en Parkeren helpen u graag op weg!

In dit artikel zetten wij alles over vliegangst voor u op een rijtje, zo kunt u toch met een fijn gevoel op reis gaan. 

Inhoudsopgave

 

Wat is vliegangst?

De naam zegt het al: angst om te vliegen. Het reizen in een vliegtuig of helikopter is voor iedereen die last heeft van deze fobie enorm lastig, soms zijn mensen zelfs te bang om te vliegen. De mate van vliegangst kan per persoon verschillen, van simpele spanning tot aan hartkloppingen en paniekaanvallen. 

Degenen die het toch aandurven in het vliegtuig in te stappen hebben uren, dagen en soms zelfs al weken voor de geplande vlucht last van spanning. Dit geldt niet voor iedereen, het kan ook voorkomen dat u enkel bang voor vliegen bent tijdens het opstijgen en landen. Anderen kunnen weer de hele vlucht vastgeklampt zitten aan de stoel, aftellend tot de landing. 

Kortom; vliegangst houdt in dat u bang bent om te vliegen, maar de ernst en symptomen kunnen enorm variëren. 

 

Wat zijn de symptomen van vliegangst?

Iedereen met angst voor vliegen zal wellicht andere ervaringen delen. De ervaringen en ernst van de vliegangst kunnen dan ook enorm variëren. U krijgt in ieder geval te maken met lichamelijke en fysieke reacties. Naast de mentale angst die u ervaart, kunt u ook denken aan lichamelijk reacties zoals zweten, zware ademhaling en hartkloppingen. Wij zetten hieronder alle veel voorkomende symptomen van vlieg angst op een rij. 

 • Heviger ademen
 • Pijn op uw borst
 • Hartkloppingen
 • Uw spieren verstijven
 • Paniekaanvallen
 • Het gevoel van duizeligheid
 • Minder waarnemingsvermogen
 • Uw geheugen werkt minder goed

Bovenstaande symptomen veranderen de vliegreis in een werkelijke hel. Het is voornamelijk de angst voor het neerstorten die deze symptomen met zich meebrengt. Maar hoe groot is die kans? Nihil! Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de trein en het vliegtuig de veiligste manieren van transport zijn. 

De kans is namelijk maar 1 op 11 miljoen dat uw vliegtuig neerstort of een ander soort ongeluk heeft. De kans dat u betrokken raakt bij een auto-ongeluk is slechts 1 op 40, de kans dat u overlijdt in een auto-ongeluk is 1 op 6700. Dit verschil is enorm en toch stappen wij allemaal wel onbezorgd in de auto.  

 

Persoon startend uit een vliegruig raam

 

Hoe ontstaat vliegangst?

Uit een onderzoek van Hoffmeister Coaching blijkt dat de oorzaken van vliegtuig angst per geslacht kunnen verschillen. Blijkbaar hebben mannen moeite met de controle uit handen geven en zijn vrouwen vooral bang voor een ongeluk. Hieronder vindt u de resultaten en percentages uit het onderzoek.

VrouwenMannen
Een ongeluk (42%)Geen controle over de situatie (42%)
Claustrofobie (39%)Een ongeluk (34%)
Geen controle over de situatie (31%)Claustrofobie (34%)
Verlies van lichamelijke/emotionele controle 25%Hoogtevrees 24%
Hoogtevrees 23%Verlies van lichamelijke/emotionele controle 29%

* De percentages komen uit op meer dan 100%, omdat de respondent twee angsten mocht aangeven in het onderzoek.

 

Hoe kan ik vliegangst overwinnen?

Heeft u last van extreme vliegangst, maar wilt u wel graag kunnen reizen met een vliegtuig? Dan wilt u uw vliegangst overwinnen. Hier zijn verschillende methoden voor, de een wat intensiever dan de ander. Zoek vooral hulp bij vliegangst en probeer dit probleem niet zelf op te lossen. De beste manier om vliegangst te overwinnen is door het bij de bron aan te pakken. Het is mogelijk om vliegangst therapie te nemen om zo snel mogelijk resultaat te boeken. 

Er zijn ook verschillende behandelingen/therapieën mogelijk voor vliegangst: 

 • Cognitieve gedragstherapie
 • Exposure therapie
 • EMDR
 • Of een combinatie van de bovenstaande opties

Overweeg welke mogelijkheden het beste bij u passen. Iedere behandeling heeft zijn voor- en nadelen, dus kijk in hoeverre uw vliegangst u belemmerd en welke behandeling het beste bij u past. U wilt uiteindelijk toch gewoon kunnen vliegen met vliegangst?

 

Tips bij vliegangst

Gaat u binnenkort vliegen en wilt u weten wat te doen bij vliegangst? Los van de wellicht drastische maatregelen hierboven, zijn er ook simpelere tips om uw reis aangenamer te maken. Om de bovenstaande symptomen te verminderen raden wij u de volgende dingen aan:

 1. Focus op feiten: Denk aan de eerder genoemde aantallen, de kans dat u neerstort is minimaal! Turbulentie betekent niet dat u neerstort en de kans dat u getroffen wordt door bliksem is nihil. Onthoudt dat reizen met het vliegtuig de veiligste manier van transport is!
 2. Ademhaling: Wanneer u bang bent dan gaat uw lichaam steeds ‘hoger’ en sneller ademen. Probeer wat ademhalingsoefeningen te doen, u kunt uw ademhaling gemakkelijk regelen en vertragen. Hierbij ademt u in door uw neus en weer door uw mond uit. Uw hartslag zal hierdoor dalen en ook uw spieren zullen ontspannen. U zult geen last meer hebben van hartkloppingen en vliegen. 
 3. Let op eten en drinken: Vermijd cafeïne en suikerhoudende voedingsmiddelen. Veel mensen denken dat cafeïne en suiker u rustig houdt, want dit wekt endorfines op. Die stof zorgt ervoor dat u zich ‘beter’ gaat voelen, waardoor u minder stress ervaart. Echter, deze voedingswaarden wakkeren ook uw nervositeit aan. Kies daarom liever voor kalmerende voedingsstoffen, zoals kamillethee voordat uw aan boord gaat.
 4. Afleiding: Probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Bent u met reisgezelschap? Geef dan aan dat u last hebt van vliegangst en samen kunnen jullie de reis aangenaam maken. Daarnaast kunt u films of series kijken, boeken lezen, muziek luisteren, spelletjes spelen en nog veel meer. 
 5. Eerste keer vliegen: Het komt ook voor dat mensen vliegangst hebben zonder ook maar een keer gevlogen te hebben. Deze eerste keer vliegen angst gooit u in het onbekende, u heeft immers geen ervaringen met vliegen. Probeer de bovenstaande tips te onthouden en het te vergelijken met een lange auto- of treinreis. Zo kunt u wellicht uw brein voor de gek houden. 

Met deze tips hoef u zich niet meer druk te maken. Hopelijk hebben wij uw angst een beetje weg kunnen nemen en kunt u toch alle mooie plekken in de wereld bezoeken! 

 

Parkeren bij de luchthaven van vertrek

Wij van Vliegen en Parkeren helpen u graag op weg. Wij hopen een positieve bijdrage te hebben geleverd aan uw vliegangst. Mocht u uw volgende vliegreis geboekt hebben dan bent u waarschijnlijk ook op zoek naar ene parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek. Ook hiervoor bent u aan het juiste adres. 

Of u nu op zoek bent naar een parkeerplaats bij Schiphol, een parkeerplaats bij Brussel Airport of een parkeerplaats bij Düsseldorf Airport, u kunt de mogelijkheden gemakkelijk vergelijken. Selecteer bovenaan deze pagina uw reisdata en klik op zoeken. 

Wij tonen vervolgens het beschikbare parkeeraanbod voor uw reis. Vergelijk de mogelijkheden en boek de perfect parkeerplaats direct online! Wij sturen u een bevestiging en een voucher voor uw parkeerplaats. Hierop staat precies vermeld hoe het parkeren werkt en wat u kunt verwachten. 

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op!

 

Disclaimer: 

 • Bronnen: Eindhoven Airport, Stichting Valk en Hoffmeister Coaching

Vorige blogs

Klantenservice

Hebt u een vraag of problemen met uw reservering?

Veilig en zeker
timo waving