Alle tips voor vliegangst vind je hier!

Vliegangst

Heb jij last van vliegangst? Hier wat tips!

Maar liefst 6,5 % van de wereldbevolking heeft er last van: Nerveus bij het opstijgen, staren naar de nooduitgang en het gevoel dat je weg wilt rennen… Volgens het National Institute of Mental Health hebben 20 miljoen mensen deze gevoelens bij vliegen. Herken je jezelf? Kijk dan in de beschrijving hieronder…

 

Wat is vliegangst?

De naam zegt het al: Bang om te vliegen. Het reizen in een vliegtuig of helikopter is voor deze 20 miljoen mensen een hele stap, soms zelfs onmogelijk. Vermoed jij dat je dit hebt? Check dan deze lijst van symptomen:

 • Heviger ademen
 • Pijn op je borst
 • Je spieren verstijven
 • Paniekaanvallen
 • Het gevoel van duizeligheid
 • Minder waarnemingsvermogen
 • Je geheugen werkt minder goed
 • Hartkloppingen

 

Bovenstaande symptomen veranderen de reis in een werkelijke hel. Het is voornamelijk de angst voor het neerstorten die deze symptomen met zich meebrengt. Maar hoe groot is die kans? Nihil!

De kans is namelijk maar 1 op 11 miljoen dat het jou overkomt. De kans dat je overlijdt bij een auto-ongeluk is 1.833 keer zo groot dan dat je vliegtuig neerstort, terwijl iedereen dagelijks onbezorgd de auto instapt…

 

Waarom vliegangst?

Uit een onderzoek van Hoffmeister Coaching blijkt dat de vliegangstoorzaken per geslacht verschillend zijn. Blijkbaar hebben mannen moeite met de controle uit handen geven en zijn de vrouwen vooral bang voor een ongeluk. Hieronder vind je de percentages uit het onderzoek.

 

Vrouwen

Mannen

Een ongeluk 42%

Geen controle over de situatie 42%

Claustrofobie 39%

Een ongeluk 34%

Geen controle over situatie 31%

Claustrofobie 34%

Verlies van lichamelijke/emotionele controle 25%

Hoogtevrees 24%

Hoogtevrees 23%

Verlies van lichamelijke/emotionele controle 29%

* De percentages komen uit op meer dan 100%, omdat de respondent twee angsten mocht aangeven in het onderzoek.

 

Tips bij vliegangst

Om je vliegangst te overwinnen, of bovenstaande symptomen te verminderen raden wij je de volgende dingen aan:

 1. Focus je op feiten: Denk aan het bovengenoemde aantal, de kans dat je neerstort is minimaal! Turbulentie betekent niet dat je neerstort en de kans dat je getroffen wordt door bliksem is maar liefst 10 keer meer waarschijnlijk.
 2. Ademhaling: Wanneer je bang bent, ga je steeds ‘hoger’ en sneller ademen. Focus! Je kunt je ademhaling gemakkelijk regelen en vertragen. Hierbij adem je in door je neus weer uit door je mond uit. Je hartslag zal hierdoor dalen en ook je spieren ontspannen.
 3. Vermijd cafeïne en suikerhoudende voedingsmiddelen. Veel mensen denken dat cafeïne en suiker je rustig houdt, want dit wekt endorfines op. Die stof zorgt ervoor dat je je ‘beter’ gaat voelen, waardoor je minder stress ervaart. Echter, deze voedingswaarden wakkeren ook je nervositeit aan. Kies daarom liever voor kalmerende voedingsstoffen, zoals kamillethee voordat je aan boord gaat.

 

Met deze tips hoef je je niet meer druk te maken, wij hopen zo jouw angst een beetje weg te nemen en op die manier kun je toch alle mooie plekken in de wereld bezoeken! Een fijne reis alvast :) 

Bronnen: Eindhoven Airport, National Institute of Mental Health en Hoffmeister Coaching

Vorige blogs

Klantenservice

Hebt u een vraag of problemen met uw reservering?

Veilig en zeker
timo waving