Regels rondom de Ryanair handbagage

Ryanair bagageregels

Het beleid rondom welke bagage er wel gratis mee mag en welke tegen betaling verandert nogal eens. Zo ook voor de Ryanair handbagage. Het is natuurlijk fijn om goed voorbereid te zijn, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan op de luchthaven.

 

Inhoudsopgave:

 

Wat kan ik gratis meenemen op een Ryanair vlucht?

De toegestane hoeveelheid handbagage Ryanair die u mag meenemen is slechts 1 stuk. Het gaat hierbij om een kleine tas van 40 cm x 20 cm x 25 cm. Dit mag iedere reiziger meenemen in het vliegtuig. Nadat u op uw stoel zit wordt er gevraagd om deze handbagage onder de stoel voor u te plaatsen. 

De bagagerekken boven uw hoofd zijn in principe gereserveerd voor de betaalde handbagage. Wanneer u reist met een baby en deze zit op uw schoot, dan is het niet toegestaan handbagage mee te nemen. Wel mag u een babytas van maximaal 5 kg extra meenemen als begeleider.

 

Verschillende soorten vliegtickets

Bij het kopen van een vliegticket kunt u kiezen uit Basic, Regular, Plus en Flexi Plus. Bij Basic is alleen een kleine tas toegestaan. Wanneer u gaat voor Regular mag u als één van de eerste instappen en kunt u zelf een stoel uitkiezen, Qua Ryanair baggage is het toegestaan om een koffertje van maximaal 10 kg mee te nemen aan boord als handbagage, bovenop de standaard handbagage. U betaalt hier per persoon een meerprijs voor.

Gaat u langere tijd op reis, dan kunt u het beste een Plus ticket kopen. Hiermee kunt u een koffer van 20 kg als ruimbagage meenemen, naast de reguliere gratis handbagage. U mag zelf vooraf een stoel uitkiezen en u kunt tot 40 minuten voor de vlucht gratis inchecken op de luchthaven. Alleen bij het Plus ticket kunt u ruimbagage meenemen.

Bent u nog niet zeker van uw plannen? Dan is de Flexi Plus wellicht een goede optie, want hiermee kunt u uw vlucht wijzigen zonder extra kosten. Daarbij heeft u ook de mogelijkheid om ter verplaatsen naar een eerdere vlucht. Het is niet mogelijk om grote bagage Ryanair mee te nemen, maar een koffertje van 10 kg als handbagage is wel toegestaan.

Hieronder hebben we de verschillende tickets nog even op een rij gezet:

Soort ticketGereserveerde stoelKleine tas als handbagageKoffer als handbagage max. 10 kgRuimbagage van max. 20 kg
Basic   
Regular 
Plus 
Flexi Plus 

 

Welke afmetingen zijn er toegestaan?

De Ryanair handbagage afmetingen voor de gratis bagage is 40 cm x 20 cm x 25 cm. Zorg ervoor dat uw tas echt niet groter is, want anders bestaat de kans dat u bij de gate nog een flink bedrag moet betalen. Reist u alleen met handbagage? Maak dan gebruik van vacuümzakken, zodat u meer kleding mee kunt nemen.

Voor de koffer van 10 kg die u boven uw hoofd plaatst in het vliegtuig geldt een maximale afmeting van 55 cm x 40 cm x 20 cm. Het voordeel hiervan is dat u bij aankomst niet bij de bagageband op uw koffer te wachten. Ideaal als u bijvoorbeeld op stedentrip gaat! Deze handbagage mag maximaal 10 kg wegen.

Voor ruimbagage, zoals toegestaan bij een Plus ticket, is een koffer van maximaal 20 kg toegestaan met een maximale afmeting van 80 cm x 120 cm x 120 cm. Naast de koffer die u moet inchecken, mag u ook nog een kleine tas meenemen met de afmetingen handbagage Ryanair van 40x20x25 cm.

 

Wat zijn de kosten voor handbagage?

Hoeveel u betaalt voor het meenemen van bagage hangt af van de vlucht. Volgens de Ryanair bagage regels mag u slechts één item gratis meenemen. Dit gaat om een kleine tas of rugzak. Wilt u meer meenemen dan dient u hiervoor bij te betalen. Zoals al eerder benoemt zijn er verschillende tickets die u kunt kopen, zoals Basic, Regular of Plus. 

Een upgrade van Basic naar Regular kost gemiddeld € 30, maar verschilt dus per vlucht. Hierbij mag u een kleine koffer als handbagage meenemen, welke u in de ruimte boven uw hoofd plaatst. Wanneer u met een grote koffer wilt reizen, dient u te upgraden naar Plus. Dit kost gemiddeld € 35. Dit is vaak helemaal niet zoveel duurder als Regular en dus bepaalt uw persoonlijke voorkeur of u reist met een kleine koffer als handbagage of met een grotere koffer die in het ruim wordt gestopt.

Wilt u wel Ryanair bagage meenemen, maar vooral flexibel zijn in uw vluchttijden? Dan kunt u met een kleine koffer van maximaal 10 kg reizen. De prijs hiervoor is wel aanzienlijk hoger dan bij de overige tickets. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat u met dit ticket zeer flexibel bent en uw vlucht altijd nog kunt wijzigen of vervroegen. Gemiddeld is de prijs hiervoor € 85. 

 

Handbagage op de luchthaven

 

Wat mag u meenemen in uw bagage?

Er gelden best strenge regels over wat u allemaal mag meenemen in de handbagage. Over de ruimbagage wordt niet moeilijk gedaan, met natuurlijk de uitzondering van gevaarlijke producten of middelen. Daarnaast verschillen de regels ook per luchthaven.

Vliegt u bijvoorbeeld vanaf Eindhoven Airport, dan zijn de Ryanair handbagage regels dat er wél grotere verpakkingen vloeistoffen mee mogen in de handbagage. Bij het merendeel van de overige luchthavens is dit niet toegestaan, dus houd hier altijd rekening mee.

 

Parkeren op de luchthaven

De vluchten van Ryanair vertrekken voornamelijk vanaf Eindhoven Airport, met een groot aanbod aan bestemmingen. Het parkeren Eindhoven Airport regelt u eenvoudig via onze website, door uw reisdata in te vullen en te klikken op ‘Zoeken’. Verder vliegt Ryanair ook naar een beperkt aantal bestemmingen vanaf Schiphol en Maastricht Airport.

Zoekt u een andere parkeerlocatie? Ook dat is geen probleem. Selecteer simpelweg uw reisdata, de luchthaven van vertrek en u krijgt het beschikbare aanbod te zien. U kunt filteren op de parkeervorm, sleutelbehoud en de openingstijden. Op die manier vindt u de perfecte parkeerplaats voor uw volgende reis.

Vorige blogs

Klantenservice

Hebt u een vraag of problemen met uw reservering?

Veilig en zeker
timo waving