Vliegen met een baby

vliegen-met-baby

Vliegt u binnenkort met een kind jonger dan 2 jaar? Vliegen en Parkeren zocht alles uit over het reizen met baby’s. In dit artikel vindt u alle informatie, tarieven en overige tips om uw reis met een jong kind een stukje draaglijker te maken!

 

Wat zijn de regels voor het reizen met een baby in het vliegtuig?

Legitimaties

Blijft u binnen Europa reizen? Dan is het noodzakelijk dat uw baby een identiteitskaart krijgt. Indien u buiten de Europese regio reist, vraag dan een paspoort aan voor uw pasgeboren kind.

 

Voor de aller kleinste…

De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren geen baby’s jonger dan 7 dagen of baby’s ziek aan boord. Is dit wel het geval, dan moet u vooraf een medisch certificaat laten vertalen in het Engels om te bevestigen dat uw kind geschikt is om te reizen.

 

Aantallen

Indien u wilt reizen met meerdere kinderen jonger dan 2 jaar, weet dan dat sommige luchtvaartmaatschappijen het aantal baby’s per begeleider tot één of twee beperken. Vergeet niet om hiernaar te informeren voordat u uw tickets boekt! Meer tips & tricks vindt u onderaan dit artikel…

 

Moet ik een stoel reserveren?

De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden u de mogelijkheid om een baby jonger dan twee jaar op uw schoot te nemen, of om een stoel te reserveren tegen een gereduceerde prijs.  

 

Reizen zonder een gereserveerde zitplaats

Wanneer u met een baby vliegt, heeft u de optie om geen stoel te reserveren en deze op uw schoot te nemen. Dit is afhankelijk van de door u gekozen luchtvaartmaatschappij en afhankelijk van het feit of uw vlucht nationaal of internationaal is, kan uw kind gratis- of tegen een gereduceerd tarief reizen. Indien uw kind op schoot mag meereizen, wordt er een uitbreiding van de veiligheidsgordel verstrekt.

Let wel: Houd er rekening mee dat als u ervoor kiest om met een baby op schoot te reizen, u vaak geen toegang heeft tot wiegjes die weleens beschikbaar zijn. Deze wiegjes kunnen enkel worden geïnstalleerd voor een gereserveerde zitplaats. Daarnaast, kunt u wegens veiligheidsredenen niet met meer dan één kind op schoot reizen. Dus wanneer u reist met twee baby’s, moet u ten minste één stoel boeken.

 

Reizen met een gereserveerde zitplaats

Liever niet met uw kind op schoot reizen? Dan kunt u beter een stoel voor uw kind reserveren, meestal tegen een verlaagd tarief. Hierdoor kunt u extra bagage meenemen in de cabine, maar ook profiteren van diensten zoals het toevoegen van een wieg of een autostoeltje (deze verschillen per vlucht of vliegtuigmaatschappij).

Tip: Wellicht is het verstandig om uw eigen autostoeltje mee te nemen! De meeste organisaties beschikken namelijk over geen, of weinig van deze bijzondere zitplaatsen. Zorg ervoor dat uw autostoeltje niet groter is dan 42 cm bij 57 cm en is goedgekeurd door de Europese Unie!

 

Wat is de prijs voor het vliegen met een baby?

De prijs die u betaalt kan behoorlijk variëren. Afhankelijk van uw besluit om een zitplaats te nemen of niet, maar dit hangt ook af van uw bestemming en uw luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen bieden de goedkope luchtvaartmaatschappijen geen kortingen aan voor baby’s.

Hieronder vindt u een overzicht van de tarieven voor baby’s van de grootste luchtvaartmaatschappijen die in Europa actief zijn. Let wel, genoemde kortingen zijn indicatief en mogelijk niet van toepassing in het geval van promotionele aanbiedingen of goedkope tickets.

 

Luchtvaartmaatschappij

Prijs zonder zitplaats

Prijs met zitplaats

Wieg(je)

Ryanair

€ 25

Geen korting

20kg voor € 15 max.

EasyJet

€ 26

Geen korting

Niet mogelijk

KLM

10% van de ticketprijs voor volwassenen

Tot 50% van de ticketprijs voor volwassenen

10kg/65cm max.

Lufthansa

Gratis in Duitsland, of 10% van de ticketprijs voor volwassenen

75% van de ticketprijs voor volwassenen

14kg/83cm max.

Transavia

€ 20

Geen korting

Niet mogelijk

Volotea

€ 25

Geen korting

Niet mogelijk

Wizz air

€ 8 - 27

Geen korting

Niet mogelijk

Turkisch Airlines

10% van de ticketprijs voor volwassenen

Hoeveelheid is onbekend

Verschillende opties, allemaal betaald

Singapore Airlines

Hoeveelheid is onbekend

Verschillend

14kg/78cm max.

Qatar Airlines

10% van de ticketprijs voor volwassenen

10 – 50% van de ticketprijs voor volwassenen

11kg max.

Iberia

10% van de ticketprijs voor volwassenen

Verschillend

11kg max. Kind mag max. 8 maanden oud zijn!

British Airways

10% van de ticketprijs voor volwassenen

75% van de ticketprijs voor volwassenen

11kg/65cm max.

Austrian Airlines

10% van de ticketprijs voor volwassenen

75% van de ticketprijs voor volwassenen

Mogelijk, maar geen nadere info

Air France

Gratis in Frankrijk & korting bij een internationale vlucht

- 15% bij korte afstand

- 30% bij lange afstand

10kg/70cm max.

Alitalia

10% van de ticketprijs voor volwassenen

75% van de ticketprijs voor volwassenen

11kg/76cm max.

 

Vliegen en Parkeren tips and tricks!

Als aanvulling op bovengenoemde drie regels, bieden we hieronder nog wat extra tips die u helpen de reisstress te onderdrukken!​

 

Een gratis plekje scoren!

Yes! Dat heeft u goed gelezen… Een gratis kinderplekje scoren is zo moeilijk nog niet. Echter, er zijn risico’s aan verbonden en dus bent u hier op voorhand niet zeker van. Hoe doet u dit? Reserveer bij het nemen van uw tickets twee stoelen op dezelfde rij en laat een lege stoel in het midden online achter. Als uw vliegtuig niet vol is, is het onwaarschijnlijk dat een andere passagier beslist om die specifieke stoel te reserveren. Zo krijgt u de kans om te genieten van een extra stoel voor uw baby, zonder dat u een meerprijs betaalt! Let wel, dit suggereert dat er nog stoelen in uw vliegtuig over zijn. Dat betekent dat deze truc niet gegarandeerd werkt in tijden waarin de vraag groot is; zoals tijdens schoolvakanties.

 

Kies een strategisch tijdstip

Als uw baby moeite heeft met het in slaap vallen van zijn dutje, op bijvoorbeeld nieuwe locaties. Kies dan een tijdstip waarop hij het meest waarschijnlijk op natuurlijke wijze in slaap valt. Op deze manier vermijdt u boze of verwijtende blikken van medereizigers en kunt u de reis zelf ook lekker relax uitzitten!

 

Denk aan de draagzak

Enkele luchtvaartmaatschappijen staan een opvouwbare wandelwagen toe. Deze wordt echter in de laadruimte opgeslagen gedurende de vlucht. Heeft u geen zin om hiermee te zeulen of bezit u geen opvouwbare wagen? Kies dan voor de babydrager, dat is een goede oplossing. Hierdoor kunt u uw handen vrij houden op de luchthaven, wat vaak erg handig is.

 

Zorg voor warme en extra kleding

Vertrouw niet op de temperatuur van de grond; lucht heeft de neiging om halverwege de vlucht af te koelen en dat is goed om vooraf te weten. Een extra vest en/of sokken zijn essentiële elementen om in uw handbagage te bewaren. Vergeet ook niet om wat extra kleding voor u en uw baby in te pakken, op deze manier kunt u in geval van een ‘ongelukje’ toch fris en fruitig het vliegtuig verlaten. Indien uw kind reist met een gereserveerde zitplaats, heeft hij of zij ook recht op handbagage, waardoor u meerdere dingen in kunt pakken!

 

Plan breed in lagen en voedsel

Helaas is niemand immuun voor vertragingen, het is beter om te voorkomen dan te genezen en dus kunt u beter het zekere voor het onzekere nemen. Neem hierom meer voedsel en baby-ondergoed mee dan u verwacht te gebruiken. Vergeet ook niet om uw baby te verschonen voordat u aan boord gaat, want een toiletbezoekje zal vlak na het opstijgen niet mogelijk zijn…

 

Kies een stoel naast het venster

Als u naast het raam zit, houdt u de controle over de (raam)sluiter en kunt u deze laten zakken als uw kind wil slapen. Bovendien, kan het venster ook nog eens een goede afleiding zijn voor uw baby!

 

Waar een fopspeen al niet goed voor is…

Een fopspeen helpt tegen de oorpijn tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig. Het is namelijk heel gebruikelijk dat kinderen oorpijn ervaren en daardoor beginnen te huilen. Net als de techniek van het zuigen op een snoepje, zal het geven van een fopspeen uw kind helpen de pijn te verminderen.

 

Reserveer uw parking op tijd

U moet al aan zo veel dingen denken bij het reizen met een jong kind, wij kunnen ons voorstellen dat u niet nog torenhoge parkeertarieven wilt betalen of de kans misloopt op een parking. Ga daarom volledig voorbereid en zorgeloos op reis door op voorhand uw vliegveldparking te reserveren. Als u uw parkeerplaats op de luchthaven boekt, bespaart u niet alleen geld op parkeerkosten, maar het helpt ook om een veilige start te maken aan de reis. Zo hoeft u geen tijd meer te verliezen bij het zoeken naar een parkeerplaats met een jong kind op de achterbank.

 

Een ommetje maken in het vliegtuig

Wanneer u het gevoel hebt dat uw baby zich verveelt of van streek raakt, ga dan lopen tijdens de vlucht. Het op en neer lopen in het vliegtuig helpt vaak bij het kalmeren of afleiden van de baby. Bovendien is het ook nog eens goed voor uw gezondheid!

 

Geniet van instappen met prioriteit

Wanneer u reist met een baby, bent u automatisch gekwalificeerd om als een van de eerste reizigers aan boord te mogen; aarzel niet om van deze luxe te genieten!

We wensen u vooral een uitstekende reis toe! :) 

Vorige blogs

Klantenservice

Hebt u een vraag of problemen met uw reservering?

Veilig en zeker
timo waving